woensdag 3 december 2008

Geef de vrouw opnieuw de plaats die haar toekomt

Uit het boek: Mystiek van man en vrouw (spirituele galvanoplastiek)
www.prosveta.nl

Uit het hoofdstuk: Geef de vrouw opnieuw de plaats die haar toekomt.

"Als men niet aanvaardt dat de Heilige Drieëenheid is opgebouwd uit een mannelijk principe, een vrouwelijk principe en een derde principe - het kind - zal men niets begrijpen van de filosofie, noch van het leven. Aangezien alle religies zeggen dat we zijn geschapen naar het beeld van God, moeten we het vrouwelijk principe, dat een en al pracht en volmaaktheid is, opnieuw de plaats geven die het toekomt. Natuurlijk is de vrouw hier op aarde zo'n verre afspiegeling van de Goddelijke Moeder, van de Kosmische Vrouw, dat het uitgesloten is om daar een juist idee van te krijgen. Het is zelfs mogelijk dat sommigen het moeten stellen met een middelmatige, slechte, grove of lelijke vrouw, maar het feit dat ze, net als Socrates, op een Xantippe zijn gevallen, geeft hun nog niet het recht om alle andere vrouwen over één kam te scheren.
Eigenlijk kan niets mooier, lichtender, poëtischer en volmaakter zijn dan de vrouw, maar je moet leren haar te beschouwen. Ik heb van die zogenaamde spiritualisten ontmoet, die zich de vrouw voorstelden alsof zij bedekt was met kliergezwellen, met afschuwelijke wonden en zij zagen haar zo lelijk als maar kon, omdat ze hoopten op die manier aan alle verleidingen te ontsnappen. Het is heel gevaarlijk om zo te denken en dat heb ik hun gezegd. Wie dergelijke gedachten voedt, is zonder het te weten op weg een zwarte magiër te worden.
Hij beledigt de Goddelijke Moeder die al die jonge meisjes, al die vrouwen heeft geschapen, zij zijn Haar kinderen en wie zich die kinderen mismaakt en misvormd voorstelt, werkt de schoonheid van de hele generatie tegen.

Wij moeten er allemaal aan werken dat de schoonheid zich hier op aarde komt vestigen en ik ben wellicht de enige die de koketterie van de vrouwen en hun verlangen zich mooi te maken niet veroordeelt. De vrouw moet van schoonheid houden, ze moet haar instandhouden en eraan werken om die schoonheid door te kunnen geven aan haar kinderen, want als zij zich laat gaan, net als de man, die aan dit vraagstuk geen belang hecht, zullen alle toekomstige generaties afschuwelijk lelijk zijn.
Juist de vrouwen behouden de schoonheid in de wereld, omdat ze mooi willen zijn. Het gaat er alleen nog maar om te weten hoe zij deze schoonheid willen gebruiken. In plaats van haar te gebruiken om mannen te verleiden en te zeggen: "Oh, wat ben ik knap, wat ben ik aantrekkelijk, dat ga ik uitbuiten..." en op die manier hun ijdelheid te strelen, moeten de vrouwen zich voortaan inzetten voor het herstel van de mensheid.
Helaas of gelukkig maar heeft de natuur aan de vrouw vele krachten gegeven, daar valt niet aan te twijfelen. Maar alles hangt af van de manier waarop zij deze krachten gebruikt. Maar al te vaak schept zij er genoegen in ze uit te proberen op een man en aangezien deze op dit gebied heel wat zwakker is dan zij, kost het haar geen enkele moeite om daarin te slagen. Wanneer zij voelt dat ze charmes heeft die mannen moeilijk kunnen weerstaan, maakt ze er gebruik van om hen voor haar te doen vallen, in plaats van al die krachten te gebruiken om hen te inspireren, de weg te wijzen en hen eerlijker en edelmoediger te maken. Kon zij zelfs de heiligen, de profeten, de Ingewijden in haar netten strikken, dat zou haar nog eens gelukkig maken! Niet uit slechtheid, O nee, maar ze heeft er behoefte aan te zien tot waar haar koninkrijk zich uitstrekt. Zij is er trots op wanneer ze voelt dat op straat of in de theaters iedereen haar nakijkt. De vrouw heeft echter haar schoonheid niet gekregen om de sensuele lust van de man te bevredigen, maar om hem te helpen boven zichzelf uit te stijgen. De schoonheid dient trouwens, net als alle andere gaven en kwaliteiten, om de plannen van de Hemel te dienen. De man heeft eeuwenlang misbruik gemaakt van zijn gezag over de vrouw; hij heeft laten zien dat hij egoïstisch, onrechtvaardig, gewelddadig en wreed is en nu wordt de vrouw uiteraard wakker. maar zij ontwaakt niet in het licht, ze wordt wakker om wraak te nemen en dat is niet veel beter, ook voor haar niet. De vrouw zou integendeel de man moeten vergeven. Aangezien ze de moeder van de man is, meer liefde bezit dan hij, haar natuur haar aanzet om goed, toegeeflijk, gul en offervaardig te zijn, hoeft zij niet op wraak te zinnen. De vrouw moet nu oog krijgen voor grotere waarden en boven haar persoonlijke belangen uitstijgen.

Laten alle vrouwen op aarde de handen ineen slaan om opbouwend te werken voor de mannen en voor de kinderen die zij ter wereld brengen. Momenteel zijn ze niet verenigd; zij bekommeren zich ieder om hun eigen zaak, al hun aandacht is erop gericht om met hun charmes een echtgenoot en vervolgens minnaars te vinden. Zij houden zich bezig met het volgen van diëten en behandelingen om mooi slank te worden. En misschien worden ze inderdaad wel mooier en slanker en hebben ze prachtige vormen, maar waartoe dient het als er onder die vormen niets zit dan leegte, dood...!
Vrouwen weten niet dat hun een werk te doen staat, om alles van binnen te zuiveren en tot leven te brengen; hun denken schiet steeds het ware doel voorbij.

De vrouw is de opvoedster van de man; zij is in staat om door middel van haar gedachten, haar blikken en haar houding hem ertoe te brengen de meest nobele daden te verrichten. De man hoeft alleen maar te worden aangespoord, geïnspireerd door de vrouwen, daarom zal zij haar ware roeping altijd blijven mislopen, zolang ze dit ideaal niet in haar hoofd heeft en het enige waar ze aan denkt het bevredigen van haar verlangens en pleziertjes is, met de eerste de beste aan wie ze zich vergeeft.
De roeping van de vrouw is het opvoeden van de man. "Maar zij is zoveel zwakker en teerder dan hij. Hoe kan ze nu tegen hem ingaan?" Ze hoeft niet tegen hem in te gaan, het is al voldoende dat ze eraan denkt hem te inspireren en hem in een betere richting mee te voeren. En bovendien kan ze hem zoals ik al heb gezegd, ook op een andere manier opvoeden: door zijn zonen op te voeden. Want deze zullen heel hun leven de vrouwen respecteren door toedoen van hun moeder. Ja, moeders zijn in staat om oprechte, nobele en edelmoedige karakters te vormen, heiligen en helden, door de invloed die zij dagelijks kunnen uitoefenen op hun zonen, als die nog heel jong zijn.
Dit is dus wat moeders hun kinderen moeten bijbrengen: dat werken voor het goede en de schoonheid, werken voor de eeuwigheid betekent."
Omraam Mikhaël Aïvanhov

Geen opmerkingen: