donderdag 4 december 2008

De Kracht van de Vrouw


Auteur: Bianca Kicken (zie ook "Homepage" voor andere bijeenkomsten).

In het begin van het Nieuwe Tijdperk zal de kracht van de vrouw meer en meer naar voren komen. Het is nu nog voor velen onbekend en als men er mee bezig is, zal men vrij snel teruggrijpen naar het feminisme die de vrijheid van de vrouw ‘predikte’ een aantal jaren geleden. De innerlijke kracht van de vrouw schuilt in het hart. Wat is hier dan de uiteindelijke bedoeling van? Wat zou er voor kracht in de vrouw haar hart kunnen schuilen?

Vanuit de esoterie heeft een mens voertuigen of ‘lichamen’. Elk voertuig heeft zijn eigen hartcentrale, en het punt van evolutie geeft aan welke van de centrales zich heeft geopend. Elke van de geopende centra heeft zijn eigen kracht van manifestatie. Dit is bij de man en bij de vrouw hetzelfde. De vrouw heeft echter door haar vrouwelijke etherische lichaam een extra mogelijkheid tot manifestatiekracht, ze kan het helemaal neer zetten in de materie. Vooral de spirituele vrouw die dit aan kan voelen, kan met die kracht leren werken, ieder op het eigen gebied van geopende hartcentrales.

Dat men op het spirituele pad dient te zijn vóórdat dit mogelijk is, zal duidelijk zijn. Het fenomeen ‘boven’ en ‘beneden’ het middenrif werken is alleen dan merkbaar wat daar mee wordt bedoeld. Veel ‘liefde’ wordt vaak voor hartsenergie aangezien als men nog beneden het middenrif is afgestemd, doch is een misverstand. Men ontvangt altijd vanuit de centra die open zijn. Het Pad zelf opent de weg naar de centra boven het middenrif.
Het etherisch veld van een vrouw is zeer geschikt om de liefdevolle energie vanuit de hartcentrale door te leiden naar al haar voertuigen. Als het een discipel is, kan de vrouw zeer veel nieuwe goede dingen in werking zetten voor de omgeving waar zij geplaatst is, haar gezin, werk, familie en voor allen die aan haar verbonden zijn. Hoe meer energie er tot haar beschikking is, hoe groter haar bereik zal zijn en eveneens zal dat meteen de hoeveelheid energie, die door de centra gegeven kan worden, vergroten.

Een vrouw heeft scheppende kracht in het stoffelijke lichaam tot haar beschikking die zo sterk is dat ze een nieuwe vorm kan voortbrengen. Het opbouwen en voortbrengen van een nieuwe vorm is bekend als zwangerschap en geboorte. Maar dit is niet de enige kracht die schuilt gaat achter het wezen dat de vrouw is. Haar energieveld is genezend, maakt heel, is voedend en voortbrengend, ze is gemaakt om liefde voort te brengen. Als het volledige systeem ervoor geschikt is gemaakt waarom voelen veel vrouwen deze kracht dan niet? Is het de begoocheling die vasthoud in de rol die slechts als ‘voortbrengende’ in zwangerschap en geboorte is toebedeeld? Of is het onwetendheid?

Onwetendheid heeft niets met on- intelligentie te maken, maar met het gebrek aan de juiste kennis. In 1944 gaf de Tibetaan in zijn Wesakboodschap aan: “Kennis, mijn broeders, is de eerste stap naar wijsheid”.
In de vrouw schuilt nog een grotere kracht dan de kracht van het voortbrengende betreft zwangerschap en geboorte op het stoffelijk gebied. Het is deze kracht die de medemens leidt tot het pad van de Ziel. Als de vrouw geestelijk verder groeit, zal zij bemerken, dat een ander licht zich vermengt met het bestaande licht dat zij in zich draagt om iets voort te brengen. Het hart roert zich. Esoterisch gezien opent zich het hart voor meer liefdevol licht, voor andere scheppende werkzaamheden om eveneens voort te brengen. De energie verhoogt zich van het heiligbeen naar het hartcentrum. Er zijn drie niveaus waar het hart zich kan openen en is afhankelijk van het punt van evolutie die men heeft en het punt op het Pad waar men naar toe onderweg is. Het is dus geen kwestie van streven, het gebeurd of het gebeurd niet. Hartsaangelegenheden zijn dus ook op drie niveaus te ervaren. Elk hartcentrum heeft zijn eigen waarde en vertegenwoordigt een eigen kracht. De kracht van een vrouw die in het Sterrenteken Virgo (Maagd) terug te vinden is, is het voortbrengende van het Christenkind, dat ‘onder het hart wordt gedragen’.
Wat brengt een vrouw voort? Is dat te herkennen in het dagelijkse leven? Zoals we weten kan het Plan zich slechts door de Mensheid worden verwezenlijkt. Zou het dan zo zijn dat alleen de mannen dat kunnen en de vrouwen slechts de lichamen dienen voort te brengen? Of zouden beiden een aandeel kunnen leveren hierin? De afgelopen 2000 jaren hebben wij geneigd de materie als kwaad te beschouwen en de vorm als een beperking. De vrouw werd daarvoor verantwoordelijk gesteld, met alle gevolgen van dien. We hebben de nadruk gelegd op Ziele- bewustzijn, dat was van werkelijk belang, maar we zijn daardoor in gebreke gebleven om intelligent en om liefdevol met de materie te werken zodat door juiste verhoudingen de materie tot een uiterlijk grofstoffelijk vorm gebracht kon worden.
Wat zijn dan de mogelijkheden van de mens om het Plan te kunnen verwezenlijken? Als we in ons Zonnestelsel de 2e Straal van Liefde-Wijsheid hebben die de Hoofdstraal is en zorgt voor bewustzijn, wat zou dan de rol van de vrouw kunnen zijn om te vervullen in de rol van bewustwording? Waar heeft meestal bewustzijn mee te maken? Heeft dat niet te maken met het ontwaken van de mens, het langzaam kunnen zien van wat er al die tijd al was? Alsof het Licht (van de rede) aangaat en men opnieuw zijn omgeving ontdekt.
Zo is het in de oudheid altijd geweest. Er waren altijd mensen die iets meer konden ‘zien’ vanwege hun innerlijke licht dan de mensen erom heen. Zij zijn de Lichtdragers die het mogelijk hebben gemaakt het Licht in anderen te ontsteken. De vrouw is zeer goed in staat deze taak op zich te nemen. Ze vertegenwoordigt het Licht in het Hart. Op deze wijze wordt het Christusbewustzijn, het Christus- Licht geopenbaard (Maagd- Virgo) door de vrouw zelf. Ze heeft die mogelijkheid door het bijzondere etherische lichaam wat ze heeft, die openbaring of manifestatie in de vorm mogelijk maakt. De begrippen ‘geest en stof’ zijn in onze gedachten gescheiden geworden en het is in deze tijd van belang om, als werkers in het Nieuwe Tijdperk, deze schijnbare tegenstellingen samen te brengen en aan te tonen dat geest en stof niet vijandig tegenover elkaar staan. We hebben vorm (en ook de vrouw die de vorm vertegenwoordigde) en activiteit ‘het kwaad’ genoemd omdat de motiverende energie achter die vorm, die voor deze activiteit verantwoordelijk was, verkeerd gericht was en vanuit zelfzucht vaak en daarom onjuist werd gebruikt. De vrouw is in staat dat aan te tonen, dat dit anders kan, als zij daar de ruimte voor wordt geboden en in deze tijd zal dat volop mogelijk worden.
Het hart zonder gezond verstand zorgt echter voor emotionele en sentimenteel licht, die op een bepaald moment in de tijd belangrijk zal zijn geweest doch verder zal groeien naar een ander stadium van licht. De Zuivere Rede (het mentale) en het geopende Hart samen zorgen voor het afwerken van karma, wat een ieder op het eigen niveau al zou kunnen begrijpen. Tegelijkertijd opent zich - als men bewust hieraan gehoor geeft- op een ander niveau een Lichtbron, zodat het Pad van Discipelschap (de Beker van Discipelschap) een aanvang neemt. Het wonderlijke is hierin dat deze Twee Bekers, de Beker van Karma en de Beker van Discipelschap tegelijkertijd kunnen worden ontvangen. Het is de herkenning in jezelf die maakt dat het Licht rechtstreeks ontvangen wordt van deze Hogere Bron, de Ziel of het Hogere Zelf zoals sommige het noemen.
De mens ontvangt dus het Licht en de erbij geopenbaarde liefde vanuit het niveau dat men heeft. Elk niveau heeft zijn waarde en zijn eigen bereik. ‘Dienst is een voorbeeldrol op je nemen’, zoals de Tibetaan ons aangaf en dat op je eigen niveau. Het is de zorgzaamheid aan voelen en voortbrengen op elk stuk van het Pad wat men loopt, zonder zich af te vragen of men niet verder zou moeten zijn. Het Pad van geestelijke groei is het Pad van verantwoordelijkheid, die meegroeit. Als men de juiste kennis omzet in het dagelijkse leven ontstaat er Wijsheid. Deze Wijsheid, gesteund door het geopende hart van Liefde geeft veranderingen aan die meegroeien in verantwoording. Zo kan men vaak pas achteraf zien waar je vandaan komt. Geforceerde opgejaagde groei geeft vaak een terugval en verloren stuk aan tijd.
Het gestadig ingezette ritme is van wezenlijk belang bij iedere discipel. Het Licht van de rede wijst de weg terwijl het hart dient als fundament van de spirituele groei. Zonder fundament in het leven kan er van een groeiende Ziele- instroom geen sprake zijn. Men komt niet verder. Het licht van de Rede zal doven en men zal terugvallen in een alledaagse manier van denken zonder uitzicht of hoop.
Zoals het stoffelijke hart werkt, werkt ook het geestelijke hart. Door het ritme van het hart circuleert het bloed door het gehele stoffelijke lichaam. Zo is het ook met een discipel, door het ritme die men heeft – van meditatie - kan er Ziele- energie stromen door het hele energieveld. Het stroomt door alle voertuigen heen. Het is juist dit ritme dat van groot belang zal blijken te zijn die mensen tot het niveau van het hart brengt.
Zodra dat ritme veranderd komt er een ander stroming op gang, dat altijd gelijk is aan het hogere punt waarop men gericht is. Het is juist dat hierin de moeilijkheid zich voordoet om vol te houden. Daarom is het ‘zijn van een voorbeeldrol’ van essentieel belang. Het is niet het Pad voor een ander lopen doch door een voorbeeld te willen zijn, dan is het mogelijk een ander zodanig aan te moedigen om door te gaan.
Het is het aanvoelen wat die ander nodig heeft, dit ritme dóór te zetten, zodat de aanvang in het hartcentrum kan plaatsvinden. Het volgen van bewust afwerken van karma vanuit de Beker van Karma - die dan op je genomen is - is dan begonnen. Vrouwen staan dichterbij dit proces van veranderingen en kunnen daardoor fijner aanvoelen wat er nodig is om het ritme te veranderen. Het ritme te ‘verhogen’ esoterisch gezien. Dit is niet in het kader van snelheid, zoals men dat misschien materieel ziet, dat men het drukker zou hebben. Het heeft te maken met het verhogen van de afstemming, wat een verhoging in ritme aangeeft. Een mens wordt zich hierdoor meer bewust van wat er in de omgeving afspeelt en kan daardoor ook bewust beginnen met het op zich nemen en afwerken van de Beker van Karma, het ‘ledigen’.
Door het verhogen van het bewustzijn is men beter in staat te zien en te herkennen hoe situaties ontstaan en wat de gevolgen zijn, zodat men kan proberen het anders te doen. Men begint langzamerhand te begrijpen wat het is met de wetten te werken, dat ‘Energie volgt op gedachte’ en dat ‘juiste beweegreden scheppen goede daden en goede vormen ’tot gevolg heeft.
Als men bereid is in alle eenvoud hiermee aan de slag te gaan, door zelf- kennis, zelf- herkenning en eigen verandering van ritme, kan de Beker van Discipelschap gezien en eveneens aanvaard worden. Zodra men bezig is bewust - dus door een ander ritme en daardoor ontstane herkenning - het karma op zich te nemen en af te lossen zal men minder schade aanrichten aan andere mensen en daardoor voorkomen dat er nieuw karma wordt opgebouwd. Door de veranderde stand van (in)zicht lukt het - zonder veroordeling en beoordeling - zowel de eigen karmische processen te herkennen als van anderen. Een andere houding zal worden ingenomen ten opzichte van anderen en men zal meer en meer met het hart kunnen werken.
Een vrouw is in staat dit proces aan te voelen en uit te dragen aan mannen, het als het ware dóór te geven. Over het algemeen vermijden mannen hun gevoel, omdat de maatschappij ze dan voor ‘soft’ aan ziet. Door de belangrijkheid over te dragen dat het hart van essentieel belang is, zal de hang naar macht die mannen ten opzichte van vrouwen hebben, kunnen verminderen en kan een andere maatschappij worden opgebouwd die meer gelijkheid en samenwerking mogelijk maakt.

Het is het verzorgende, (niet betuttelende) zorgzame en liefdevolle tederheid die de harten van anderen kan openen, natuurlijk op een eigen niveau van waaruit dit mogelijk is. Het hogere omsluit het lagere, andersom niet, het lagere is niet instaat het hogere te omsluiten.
Iemand met een gevorderd hartsniveau kan een waardevol aandeel leveren aan iemand met een ander niveau, zodat daar eveneens waardevolle energie geactiveerd wordt die, voor de omgeving waarin die persoon leeft, verlichting en verhoging van energie zal brengen. “Iedereen is nuttig en nodig, tenzij men anders verkiest” gaf de Tibetaanse Leraar al eens eerder aan.
Als meerdere mensen (vrouwen en mannen) aan ditzelfde werk deelnemen ontstaat er een subjectieve groepsactiviteit. De onderlinge verbondenheid zit ‘m in de gezamenlijke activiteit. Zo ontstaat een collectief, een organisme, of een groep in de Nieuw Tijd, waarin juiste menselijke verhoudingen tussen de seksen kan ontstaan, met de daaruit groeiende gelijkheid en samenwerking.
Als vrouwen weten welke kracht zij vertegenwoordigen kunnen zij andere vrouwen aanmoedigen, niet zozeer door het woord (die wel belangrijk blijft) maar meer door hun daden, ofwel door een Voorbeeldfunctie op zich te nemen. We kunnen zelf bewust zijn hoe we in onze eigen energie staan, door te schouwen :

* hoe men zelf met het hart omgaat, met het Licht en de Liefde in het hart.
* of het andere harten opent, of het mensen bewust maakt, zodat omkering en verandering van ritme mogelijk worden en plaats kunnen vinden.
* zodat men meer en meer bewust wordt van wat dit met zich meebrengt van hoe je denkt, spreekt en handelt, dat je meer je verantwoordelijkheid daarvoor durft te nemen.
* dat beoordelingen en veroordelingen zullen worden herkend als een tekortkoming in zichzelf in het dagelijkse leven en het Licht van de Rede die Liefde met het Hartcentrum kan doen samensmelten.

Op deze manier zal er uiteindelijk meer instroom van de Ziel, en het uiteindelijk bewijs van de Ziel in het ‘Leven waarin wij ons allen in bewegen en ons bestaan hebben’zichtbaar worden.

Geen opmerkingen: